Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: E222

Cursus Vorwärts immer, Rückwärts nimmer!!!

Cursus Vorwärts immer, Rückwärts nimmer!!!
Cursuscode: E222

(i.s.m Bibliotheek Emmen)

In 1945 krijgt Rusland ook een deel van het verslagen Duitsland toegewezen. Stap voor stap lukt het om in deze Russische bezettingszone een communistische staat te stichten. Van een gezamenlijk bestuurd Duitsland door de vier bezettingsmogenheden is in 1949 al geen sprake meer. En de meerderheid van de bevolking kiest liever voor het kapitalistische westen met meer vrijheid en welvaart. Om het uitreizen naar het westen te verhinderen wordt de aanvankelijke demarcatielijn met de westzones uitgebouwd tot een onneembaar IJzeren Gordijn. In 1961 wordt de Muur gebouwd, zodat de DDR-burgers, ook via Berlijn, het westen niet meer kunnen bereiken. De regering ziet inmiddels wel dat het welvaartspeil omhoog moet om het volk tevreden te houden.

Wij zullen in deze vier lezingen ook kennis maken met de goede dingen in de DDR. Als Gorbatjov in de Sovjet Unie aan de macht komt gaat er veel veranderen. In 1989 valt de Muur en gaat de grens met het westen open. De Duitse eenheid blijkt toch niet het paradijs op aarde te betekenen. En na 30 jaar is er nog steeds geen sprake van één volk.

1: Vorwärts immer, Rückwärts nimmer Het ontstaan van de DDR 1945-1949
2: Van demarcatielijn tot IJzeren Gordijn
3: Dagelijks leven in de DDR
4: Einde en nieuw begin. Leven na 3 oktober 1990. Wir sind ein Volk???

Vrijdag 23 oktober 2020
4 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 56,00
Dhr. drs. K. (Klaas) Hoogenboezem
13:30 - 15:30
Locatie: Bibliotheek Emmen (klik hier voor de adresgegevens)
drs. K. (Klaas) Hoogenboezem
drs. K. (Klaas) Hoogenboezem
Drs. Klaas Hoogenboezem (1940) was tot 2005 docent geschiedenis en aardrijkskunde aan het Hondsrugcollege in Emmen. Hij geeft lezingen en cursussen voor Volksuniversiteiten, Bibliotheken en verenigingen. Daarnaast organiseert hij studiedagen en excursies in het in het Nederlands-Duitse grensgebied.